Frida Kahlo kimdir? Frida Kahlo Hakkında Bilinmeyenler

Frida Kahlo kimdir? Frida Kahlo Hakkında Bilinmeyenler

Yazar: Emre Kimdir?

Dünyanın en tanınmış kadın ressamlarından biri olan Frida Kahlo kimdir? Meksikalı resim sanatçısı, komünist ve feminist Frida Kahlo hakkında bilinmeyenler yazımızda.

Frida Kahlo kimdir, resim yapmaya nasıl başlamıştır? Henüz çocuk yaşta geçirdiği bir otobüs kazasından sonra tüm hayatı değişen Frida Kahlo, otoportre resimler yapmaya başladı. Bugün dünyanın en meşhur ressamlarından biri olma hikayesi oldukça enteresandır. Meksika’nın en büyük sanatçılarından biri olarak kabul edilen Kahlo, aynı zamanda aktif olarak siyasetle ilgilendi. 2929 yılında üyesi olduğu partinin mensubu olan Diego Rivera ile tanıştı ve onunla evlendi.

Frida Kahlo kimdir daha yakından tanıyabilmek biraz ailesi ve çocukluk yıllarına bakış atalım. 6 Temmuz 1907 tarihinde Meksika’nın Mexico City şehrinde dünyaya geldi. Tam adı Carmen Frieda Kahlo y Celderon’dur.  Babasının adı Wilhelm, annesinin adı Matilde’dir. Babası 1800’lü yıllarda Almanya’dan Meksika’ya göç etmiş bir fotoğrafçıdır. İki ablası ii de kız kardeşi olan Kahlo evin ortanca çocuğu.

Frido Kahlo henüz 6 yaşındayken bir çocuk gelci geçirdi ve 9 ay boyunca yatalak kaldı. Hastalıktan iyileştikten sonra uzun bir süre topalladı. Babası iyileşmesi için o yıllarda kız çocukları için oldukça tuhaf görünen yüzme, güreşme ve futbol oynama gibi aktivitelere teşvik etti. 1922 yılına geldiğinde 15 yaşında Ulusal Hazırlık Okulu’na kaydoldu. O yıllarda okula giden birkaç kızdan biriydi ve çevresinde renkli kıyafetleri, takıları ve cana yakın hareketleriyle tanındı. Okulda kendisi gibi politik ve entelektüel açıdan ortak düşünceler paylaştığı arkadaşlar edindi. Daha sonra Genç Komünistler adlı bir gruba ve daha sonra Meksika Komünist Partisine girdi.

Frida Kahlo’nun Kazası

Frida Kahlo’nun kazası 17 Eylül 1925 tarihinde gerçekleşti. O yıllarda okul arkadaşı ve aynı zamanda erkek arkadaşı olan Alejandro Gomez Arias ile seyir halinde oldukları otobüs bir tramvayla çarpıştı. Çarpışma sonucunda Kahlo’nun kalçasından girip diğer taraftan çıkan bir tırabzan parçası hayatını değiştirdi. Vücudunun birçok bölgesinde kırıklar olan ve hayati tehlikesi olan Frida Kahlo, Kızıl Haç hastanesine kaldırıldı ve birkaç hafta sonra iyileşmesi için evine gönderildi. İyileşme sürecinde evde resme ilgi duymaya başladı ve yattığı yerden resim çizmeye başladı. İlk çizdiği otoportreyi erkek arkadaş Gomez Arias’a verdi.

1922 yılında bir proje çalıştığı sırada tanıştığı Diego Rivera ile 1929 yılında evlendi. Bir arkadaşı, onu okulda resim yaparken gördüğünde Kahlo’nun bir gün ondan çocuk sahibi olacağını söylemiş ancak bunun ne kadar doğru olduğu bilinmiyor. 1928 yılında onun peşine düşen Kahlo, yeniden kendisiyle bağlantı kurdu. 1930 yılında Amerika California’nın San Francisco kentine daha sonra New York ve Detroit şehrine taşındılar. 1933 yıllarında çalkantılı bir evlilikleri oldu. Diego Rivera, Nelson Rockefeller’a ait RCA binasına Man at the Crossroads adlı bir duvar resmi yaptı. Daha sonra bu resme Vlademir Lenin’in portresini ekledi ve çalışmasını bitirdi. Resim bittikten birkaç ay sınra Meksika’ya geri dönerek San Angel şehrinde yaşamaya başladılar.

Rivera Frido Kahlo’ya karşı her zaman sadakatsiz bir adam oldu. Hatta onu kız kardeşi Cristina Kahlo ile aldatır ve ondan bir çocuk doğurur. Bu Firda Kahlo’yu fazlasıyla üzen olaylardan biri olmuştu. Hatta bu olaydan sonra siyah uzun saçlarını kesti. Her zaman bir çocuk isteyen Frida, 1934 yılında hamile kaldı ancak düşük yaptı.

Joseph Stalin Sovyet Rejiminin başına geçtikten sonra Lenin’in yerine geçeceği düşünülen Leon Troçki’yi halk düşmanı olarak itham etmesi ve öldürmek istemesi üzerine eşiyle beraber kaçmıştı.

Sanatsal Kariyeri

Frida Kahlo, kendisine Frido Kahlo kimdir diye sorduklarında kendisini komünist, devrimci, feminist ve âşık olarak tanımlar. Her ne kadar sürrealist bir resim sanatçısı olduğunu kabul etmese de bu akımın en büyük öncülerden Andre Breton’la arkadaş oldu. New York City resim galerisi sayesinde ünlü dergi editörü Clare Boothe Luce’nin ilgisini çekti. 1939 yılında bir süre Paris’te yaşadı ve orada birkaç resim daha çizdi ve Pablo Picasso gibi sanatçılarla arkadaş oldu.

1941 yılında Meksika hükümeti tarafından bir proje için görevlendirildi ancak aynı yıl çok sevdiği babasını kaybedince sağlık sorunları nüksetti ve bu projeyi hiçbir zaman bitiremedi. Ancak popülaritesi büyümeye devam etti. 1953 yılında Meksika’daki ilk kişisel sergisini açtığında yatalak olmasına rağmen açılışa ambulansla gelerek katıldı. 1970 yılından sonra dünya genelinde feminist hareketler tarafından kadın yaratıcılığının bir simgesi haline geldi.

Frida Kahlo’nun en meşhur eserleri:

  • ‘Henry Ford Hastanesi’ (1932)
  • Dorothy Hale İntiharı (1939)
  • ‘İki Fridas’ (1939)
  • ‘Kırık Sütun’ (1944)

Frida Kahlo’nun Ölümü

Kahlo 47. doğum gününden yaklaşık bir hafta sonra, 13 Temmuz 1954’te Mavi Evinde öldü. Ölümünün niteliğine dair bazı spekülasyonlar var. Pulmoner emboliden kaynaklandığı bildirildi, ancak olası bir intiharla ilgili söylentiler de mevcut.

Kahlo’nun sağlık sorunları 1950’de neredeyse her şeyi tüketmeye başladı. Sağ ayağında kangren teşhisi konulduktan sonra, hastanede dokuz ay kaldı ve bu süre zarfında birkaç ameliyat geçirdi. Sınırlı hareketliliğe sahip olmasına rağmen siyasi amaçları resmetmeye ve desteklemeye devam etti. 1953’te Kahlo’nun sağ bacağının bir kısmı kangrenin yayılmasını durdurmak için kesildi.

Derinden depresyonda olan Kahlo, sağlık durumunun kötü olması veya bazı raporların belirttiği gibi intihar girişimi nedeniyle Nisan 1954’te tekrar hastaneye kaldırıldı. İki ay sonra bronşiyal pnömoni ile hastaneye döndü. Kahlo, fiziksel durumu ne olursa olsun, bunun siyasi aktivizmine engel olmasına izin vermedi.

Etiketler: frida kahlo frida kahlo hayatı frida kahlo kimdir


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Avusturalya'dan Emre. Ruhunuza zenginlik katan bloguma hoşgeldiniz.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL